Var det Sofia Copppolas kostymfilm Marie Antoinette (2006) som fick oss att vilja smaka dessa små, söta pastellfärgande bakverk (och dansa menuett i exklusiva karamellfärgade sidenklänningar…)? Lyx, flärd och slöseri, men samtidigt rådde det hårda tider i Frankrike med oro och matbrist, då lär Marie Antoinette ha sagt:
Uttrycket skulle passa mycket bättre idag, trots eller kanske tack vare ekonomiska kristider och socker varningar (stigande spannmålspriser och dietetister som underkänner vitt bröd) och har macaronen blivit en trend. Formatet mini (-macaron) i sig signalerar ju återhållsamhet - räcker inte det för att unna sig något litet extra (eller en tröstande sockerkick). Eller beror trenden enbart på de obegränsade smak-sättningarna och färgerna som fascinerar, vilken annan kaka är så grafiskt snygg? (Eller snyggt förpackad?)
Färgat och smaksatt florsocker dök upp i svenska affärer runt 2003 tror jag (då gjorde vi åtminstone vårt första försök att baka egna macarons - RECEPT).
Mest välkända är de macarons som bakas hos franska Ladureé i Paris som erbjuder cirka 20 standard smaker i sin "kollektion" + nya smaker varje säsong. Att man använder mode terminologi är ingen slump - macarons är fashion - i år lät Ladureé även designern John Galliano skapa en egen Macaroon Collection.
FOTO: J. WEMMERT |
VOUGE, AUG 2003 |
-Muffins blev cupcakes och macaronen blev muffin…
0 kommentarer:
Skicka en kommentar