31.8.09

Nyskapa eller härmapa

Att miljöbilar är framtiden för bilindustrin låter klokt, men vad betyder det för bildesignen? Både Toyota och Honda har på senare tid skapat hybridbilar (bensin + el) och låtit aerodynamiken helt bestämma formen. Kommer alla bilar se likadana ut i framtiden?
Överst: Honda – Insight, Stylish, aerodynamic and fun. Nederst: Toyota – Prius, Aerodynamic styling.

Ser ut och låter som en geting

Här på de italienska gatorna surrar både nya och gamla modeller förbi. Det var tuffa tider när Vespan kom till 1945. De sägs att det mest fanns smådäck kvar i de sönderbombade fabrikerna. Detta samt idén om ett billigt fordon, smidigt och lätt att köra som passade alla (den öppna ramen gjorde det möjligt att köra även i kjol) blev en stor succé för Piaggio. På vita duken dök Vespan först upp i filmen Roman Holiday och produkt placeringen fortsätter… Vespan är fortfarande populär, produktionen har pågått i mer än 60 år, fast original vespan hittar man numera bara begagnad. Alfie (Jude Law), The Interpreter (Nicole Kidman), The Curious Case of Benjamin Button (Brad Pitt), Duplicity (Julia Roberts).

21.8.09

Vintage necessär

Packa väskan och fyll necessären (med inspirerande vintage produkter /förpackningar). Vintageresan lider mot sitt slut…Valobras tvålfabrik i Genova producerar sedan 1903 olika tvålar som än säljs i askar med original grafik. Inte bara klassika tvålar; vad sägs om salladstvål för smink borttagning, eller carontentvål för att bevara brännan.
Prep utvecklasdes i Usa på 1860-talet som rakkräm. Denna mentol doftande crème finns ännu, även som universal crème som lindrar solvsveda och insektsbett, hjälper mot torr hud osv.
Italienska Marvis måste vara den snyggaste tandkrämen.
Ytterligare en klassisk ”italienare” är Acqua di Parma,skapad 1916. Den citrus och ört doftande (unisex)doften var mycket modern på 30, 40 och 50-talet och har sedan första Acqua di Parmabutiken i Milano öppnade (-98) åter blivit populär.
1867 var Manetti Roberts Rose Water ett måste för kvinnorna i Florens, än idag kan man uppleva den uppfräschande känsla av detta ansikstvatten gjort på rosenblad.

12.8.09

Vintage travel: Summer Jamboree

När man en morgon vaknar av puttrande motorljud från amerikanska veteranbilar vet man att det är rockabillies som rullar in och att Summer Jamboree har startat. I tio år har Senigallia en vecka i augusti över en natt förflyttats 60 år bakåt i tiden. Festivalen pågår i år från den 14-23 aug, dags att plocka fram med det knallröda läppstiftet…
Foto Libero Api

11.8.09

L'aperitivo illustrato

Att träffas på en bar med drinkar och tilltugg innan middagen hör till här i Italien. Man kan spåra l’aperitivo till Torino där vermouth uppfanns 1786, men l’aperitivo är inte bara en drink utan ett sätt att umgås. Man dricker ju inte bara vermouth, även vin och cocktails, alkholfritt och spritz. Tilltuggen är på många ställen här vältilltagna och det bjuds på både pizzabitar, salami, ost mm.

7.8.09

Vintage foto

Jag har försökt att fånga några soliga dagar här i Senigallia och våren i Paris med min Diana; en kultkamera helt mekanisk, i 100% plast med film(!). Visst ser fotona ut att vara tagna för 40 år sedan, då orginal kameran först gick att köpa.

3.8.09

Vintage travel: mini weekend

Vad sägs om en kort tur till Rom? 188 minuter. En inspirationsresa som låter dig upptäcka Italiens huvudstad år 1952. Vårt resesällskap, stilikonen Audrey Hepburn i rollen som prinsessan Ann och journalist Joe Bradley spelad av Gregory Peck, tar dig blans annat med till de klassiska severdheterna, Spanska trappan, Colosseum och La Bocca della Verità . Roman Holiday (Prinsessa på vift) kan ses om och om igen…