30.1.11

My Little Pony makeover

Du kanske inte visste att jag har en My Little Pony samling (just nu undanpackad i ett förråd) - original ponnys, oöppnade mint ponnys, brudponnys, babyponys, ebay fynd och nån sönder kammad stackare - Lemon Drop, Cotton Candy, Sky Dancer… men samlingen innehåller varken Gaga- eller Jacksonponnies...

Baksom detta udda ponnyprojekt står finska Mari Kasurien. Hennes ponnies är fantastiskt originaltrogna, jag gillar dem stark samtidigt som det gör lite ont i mig när jag tänker på de söta original ponnies förlorat sin identitet och iklätts en ytlig roll…                  
-Grazie Pietro per il link.  
RELATED POST: IKONER

22.1.11

Macaron mania

Macaron blev hela design- och modevärldens favorit sötsak - vilken annan kaka har någonsin mycket media utrymme… Även om macaronen funnits på kakfaten sedan början på 1900-talet är 2000-talets första årtionde säkerligen dess storhetstid.

Var det Sofia Copppolas kostymfilm Marie Antoinette (2006) som fick oss att vilja smaka dessa små, söta pastellfärgande bakverk (och dansa menuett i exklusiva karamellfärgade sidenklänningar…)? Lyx, flärd och slöseri, men samtidigt rådde det hårda tider i Frankrike med oro och matbrist, då lär Marie Antoinette ha sagt:

 "om folket inte har något bröd får de väl äta bakelser istället!”

Uttrycket skulle passa mycket bättre idag, trots eller kanske tack vare ekonomiska kristider och socker varningar (stigande spannmålspriser och dietetister som underkänner vitt bröd) och har macaronen blivit en trend. Formatet mini (-macaron) i sig signalerar ju återhållsamhet - räcker inte det för att unna sig något litet extra (eller en tröstande sockerkick). Eller beror trenden enbart på de obegränsade smak-sättningarna och färgerna som fascinerar, vilken annan kaka är så grafiskt snygg? (Eller snyggt förpackad?)


Färgat och smaksatt florsocker dök upp i svenska affärer runt 2003 tror jag (då gjorde vi åtminstone vårt första försök att baka egna macarons - RECEPT).
Mest välkända är de macarons som bakas hos franska Ladureé i Paris som erbjuder cirka 20 standard smaker i sin "kollektion" + nya smaker varje säsong. Att man använder mode terminologi är ingen slump - macarons är fashion - i år lät Ladureé även designern John Galliano skapa en egen Macaroon Collection.

FOTO: J. WEMMERT 

VOUGE, AUG 2003
Dock är jag lite tvivelaktig inför macaronens framtid, exklusiviteten avtar i och med en explosionsartade spridning - naturligtvis öppnades en Ladureé butik i modehuvudstaden Milano (annars har jag faktiskt bara stött på macarons i mode/mat/lifestyle magasin här i Italien) men så mindre än ett år senare hittar jag macarons både på min oglamorösa stormarknad och på Mc'Donalds.
-Muffins blev cupcakes och macaronen blev muffin…

21.1.11

Trender 2011/12

Granbarren är undansopade och julen nerpackad, vi blickar framåt med lite trendrapporter för 2011/12 från den pågående mässan Maison&Objet (Paris, 21-25 januari) :




16.1.11

Love letter

Att samla frimärke känns kanske inte så modernt men i Frankrike har sedan 2000 stora design- och modenamn (Yves Saint Laurent, Lacroix, Torrente, Chanel, Cacharel, Scherrer, Givenchy, Rowan, Ungaro och Lanvin) letat sig från klädhängarna till filatelisternas album. Det årliga San Valentin-frimärket är i år skapat av den för mig okände italienare Mautizo Galante som jobbar inom modesfären i Paris - om hans namn inte sticker ut så gör hans kreativitet det - hans frimärken är de första någonsin (?) som inbjuder och tillåter att man modifierar dem: «colorie-moi» färglägg eller «grave tes initiales d'amour» skriv era initialer.



Dessa "personliga" frimärken skulle sitta perfekt på våra bröllopsinbjudningar - en romantisk tur till Frankrike och närmast postkontor krävs dock... (Posten ebjuder också frimärken med kärleksmotiv passande för bröllopsinbjudningar och kärleksbrev.)

15.1.11

Skofynd

Tror många håller med om att modedesignsamarbeten börjar bli lite uttjatat, men jag uppmärksammar gärna det mellan Barbie och Christian Louboutin som startade vid Barbies 50 års jubileum och nu lider mot sitt slut. Vem skulle inte vilja ha ett par (eller nio) rödsulande skor i skohyllan? Såklart även Barbie och till ett mycket överkomligare pris... (OBS! Bara små storlekar).

8.1.11

Fenomen 2010 / / / A must

Kanske startade det tidigare men ingen kan väl ha undgått allt ansiktshår som det senaste året gror lite varstans - inte bara i mäns ansikten.
 

På Esty får jag massa träffar bland annat dessa två:

the perfect stache - halsband



Mustaschens har även tydliga kopplingar till typografin: Fontstaches.

Moustach prints.


I Sverige skulle man kunna tro att det var med Mustaschkampen (2007), Cancerfondens kampanj för att  få svenska folket att engagera sig i kampen mot prostatacancer, som mustaschen kom på modet igen -
Den internationella motsvarigheten Movember lär ha fötts 2003 över några öl i Melbourne, Australien. Killarna ansåg att det var dags att återinföra mustaschen. Sin nya look motiverade de genom att samla in pengar till prostatacancer forskning. Idén fick internationellt genomslag men framför budskapet kom själva mustaschen att hamna i fokus inom mode, musik och design.


På catwalken i Paris bar modellerna inte bara feminint mode från Vivienne Westwoods utan även mustasch - kan vi dra slutsatsen att mustasch i framtiden inte längre är något bara manligt? Att skägg också är på tillväxt kanske beror på att männen väljer att tydligare markera att (mycket) ansiktsbehåring just är unnat dem. - Näste man till rakning, eller fortsätter ansiktsbehåringen växa 2011?


7.1.11

Julen varar hän till påska...

Tillbaka i Italien efter en härlig jul och nyårshelg i hemma Sverige som gärna fått vara längre. Kanske ska man låta granen stå lite längre, baka lite fler lussekatter och varför bara dricka champagne på nyårsafton...



Från La Bolleur och Tjep kommer dessa kreativa champagneflaskor, Zarb.