28.8.10

PETitess?

Inte precis nån nyhet - men när man bor utomlands blir det inte så många turer till Systembolaget - så första PET vinet inköptes i sommar. Hemma (i Italien) skulle det inte ens komma innan för dörren! Skepsisen mot Bag- in- box (BIB) vin är hög och plastflaskor skulle nog inte bemötas annorlunda (även skruvkorken gallras bort). Mycket beror detta säkert på den rika italienska vinkulturen och därför "tappas" bara billigare viner av typen "bordsvin" på tetra eller boxar (ofta med lika billig ( = tråkig ) grafik…) Lite märkligt tycker jag dock det är att nyheten om flaskan inte nått hit på andra vägar om den nu är så bra som det sägs: PET-flaskor kräver mindre energi att tillverka, transportera, återvinna - d v s ger mindre koldioxid utsläpp än glasflaskor. Flaskan väger mindre och är "okossbar".


Hur vintets kvalitet påverkas av flaskan vågar jag inte uttala mig om men upplever plastflaska till finmiddagen som lite läsk-igt, och stoppar den hellre i picknick korgen, du då?

21.8.10

Siena/ Helsingborg

Den röda tråden genom våra semesterresmål skulle kunna vara mönsterprakt… Vi tog en omväg genom vackra Toscana på vår väg mot ett molnigt Sverige. Siena laddade dessa dagar inför den stora Palio, hästkapplöpningen med anor från medeltiden, och överallt vajade de 17 kvarterens och till lika lagens fanor.
Primärfärger och geometriska mönster (Varje Contrada symboliseras av ett djur och har sina färger.) Tre dagar senare går jag på visningen av utställningen Mönstermakt - 40 år av inspiration från 10-gruppenDunkers kulturhus och ser genast ett mönstret(!): Guiden sammanfattar 10-gruppens textiler med orden grundfärger och lekfull geometri…

Siena med sin magnifika randiga(!) Duomo är som ett bibliotek för mönster älskare. Den svarta-vita interiören och exteriören ger ett tidlöst intryck. Sienas vapensköld är också minimalistiskt svart och vit. Jag bläddrar i min nyinköpta 10-gruppen bok och blir inte ett dugg överraskad när jag hittar mönstret Siena… svart och vitt så klart!
Foto: D.Perini
I senaste Elle såg jag att även Emilio Pucci hämtade inspiration i Siena till sin Palio kollektion 1959.
Foto: D.Perin