29.7.09

Reslust

Innan tjocka resekataloger med blanka foton kunde locka iväg semesterfirarna såldes resmålen in med illustrerade flerfärgs litografier. Affischer som plockades ned igen eller lades undan är nu åtråvarda samlarobjekt. Istället för att drömma sig bort i resebyråernas broschyrer kan man med boken The Golden Age of Italian Travel Posters eller på posterclassics inspireras och fantisera om semester inte bara på en annan plast men också i en annan tid.

La Rotonda a mare

Senigallia är en badort med anor från förra sekelskiftet.
1933 uppfördes, denna tillsynes moderna, snäckformade byggnad som skjuter ut i havet, som symbol för stadens turism. Tillhörde man eliten av dåtidens badgäster var det här man roade sig! FOTO D.Perini

28.7.09

Hälsningar från Senigallia

På den 13 km långa sammetsmjuka sandstranden står parasollen tätt och i solstolarna ligger främst italienare, många tyskar, engelsmän och holländare, men få skandinaver hittar hit. Längst strandpromenaden reser sig hotellkomplexen och restaurangerna intill serverar såklart italienskt! Nära stranden ligger stadens genuina centrum med tydliga spår från romerska antiken och medeltiden. Trånga tvärgator kantar huvudgatan il Corso, här kan man shoppa i de små butikerna till sent på kvällen eller ta en paus på någon av de många barerna och uteserveringarna.
I yvkortssnurrorna letar jag alltid efter gamla semestervykort, gärna svartvita, solblekta eller handkolorerade.

27.7.09

Travel in Style

Det känns ännu långt kvar till höstens mässäsong inleds, jag tänker mest
semester just nu, men när jag råkade hamna på Formex site blev jag
riktigt inspirerad och bestämde mig för att låna deras tema: Vintage Travel.
Ni kommer att få följa med till en klassisk badort på adriatiska riverieran...
(Glöm inte Formex den 27-30/8!)

26.7.09

Ögongodis

Det är nog dags att skriva om dessa små italienska karameller, nu finns det visst överallt; på stormarknaden här (innan hittade jag dem bara den liten konfektaffär) och enligt min syster finns pastillerna på flera ställen även i Odense…
Från en av Europas äldsta karamelltillverkare, Leone, belägen i Turin kommer de. Dessa små pastell ”pellets” finns i över 20 smaker, men mer än smaken (vissa smakar nämligen lite tvåligt…) är det nog förpackningen, en pappersinpackad liten kartong i art nouveau stil, som lockar många.

21.7.09

Badväder

Den riktiga sommarvärmen har kommit hit nu och det blev flera timmar på stranden i helgen. Såg att det var någon bredvid vårt parasoll som hade ett riktigt fiffligt badlakan, liknande de överst till vänster, med fickor för böcker, solcrème och annat. Tänkte att det kanske var hemmasytt… På nätet hittade jag sedan andra badlakansidéer för stranden; en komplett med beskrivning och allt, perfekt man vill pyssla lite på semester.