29.10.07

Gående bord













Nu när det blivit höst är det snart dags att tänka på att mata de små övervintrande fåglarna. Vill man bli kompis med dem redan innan tjälen gått i marken och kan man ta sig en lite promenad i dessa söta skor men fågelfrö, som jag hittade i Glamour (inte tillräckligt glamorösa för mode sidorna men väl på sidan för annorlunda idéer)
Bara ett koncept men är man lite händig kan man nog härma den tyske designern Arnold van Bezooyen och pyssla ihop ett eget par.

Het glögg, snabb åtgång














Den 16 november finns för femte året i rad Blossas årgångsglögg i butik. Kombinationen av oförväntad smaksensation och stark design gjorde den fort till en succé. I fjol sålde Systembolaget slut på de över 5,5 miljoner flaskor på mindre än två veckor.
Bakom flaskans utformning står Blidholm Vagnemark Design, som även plockat hem utmärkelser för denna produkt:
Design S, Swedsh Design Award 2006 och Guldäggsnominering 2007. I år är flaskan elegant gammeldags brun, med guld dekor, typ Art deco(?) Jag hade själv tippat på att årets flaska skulle följa den starka färgtrenden vi sett på sistone och vara lila/plommon (kanske nästa år, klädmode ligger alltid före). Dock förstår jag designens färgkopplingen till havtorn (se bild) och kanel, smaken däremot har jag svårt att föreställa mig. Hoppas få smaka…

21.10.07

Vildhäst?














Mindre än en månad kvar till H&Ms nya designsamarbete presenteras
i butikerna. Den 8 november kommer desperata kunder troligen att armbåga sig fram och slita i klänningar och jackor precis som föregående år, eller? Är inte Roberto Cavalli lite för färgstark
(och italienskt) för både H&M och oss skandinaver.( Jo, jag vet att kollektionen presenteras på en internationell marknad). Glam, Rock, Wild, Pure beskriver väl Cavallis kreationer.
Det blir nog många djurmönstrade och glittriga blåsor på nyårsfesterna i år. Det är väl i festliga sammanhang Cavilli passar bäst, mer återhållsam och strikt lär dock herrkollektionen var. Annonser har börjat syns i modetidningarna men H&M-siten avslöjar inte mycket, klickar man sig vidare till H&M-bloggen får man däremot veta och se massor, samt Lislotte Watkins flashiga illustrationer av plaggen!

20.10.07

Rött, framtidens färg.














Häromdagen var det någon som tydligen tyckte att Roms klassiska Fontana di Trevi behövde en liten uppiffning och färgade vattnet rött. Motivet till denna ”make over” var en protest mot den klassiska konsten och mot Festa del Cinema di Roma. Aktionen utfördes av Azione Futurista, en grupp vars värderingar är hämtade från den, under 1900-talets början, starka, kulturella riktningen futurismen.
Attentatet har fått mycket uppmärksamhet främst på grund av den fascinerade effekten som det röda vattnet skapat i fontänen. Se mer i La Republica.

Färggrant: Är gammelrosa den äldsta färgen?














Nya färger, finns de? När jag var liten trodde jag verkligen att rosa var en ny färg. Den fanns plötsligt överallt. Alla mina källor (familjens fotoalbum) stödde tydligt min teori. Rosa förekom aldrig(!) innan 1980. Detta var i mitten på åttitalet, rosa hade fått ett rejält uppsving som modefärg och jag var liten flicka, allt har sin förklaring…
Alcro presenterade nyligen årets (08) nya urval av gamla färger. I år heter det inte rosa utan färgen har fått beskrivande namn som gräddnos, rabarber och flamingo. Totalt 35 kulörer plus 4 mönster, utvalda av samma designers, arkitekter och inredare som medverkat i projektet/utställningen Casa Cor. Alcro står såklart även bakom detta projekt och i deras ad.08 broschyr kan även titta närmre på Casa Cor.

16.10.07

Trenspaningen fortsätter

Man kan ju inte hinna med att vara överallt och att se allt (åtminstone inte "live"). Då är det väl tur att det finna andra som gillar att samla observationer och dela med sig av de senaste trenderna. Här finns ett toppen bildspel med inspiration från höstens fönstershopping i London

Designshopping, Okt 2007: London
Från: Cult Design blogg

11.10.07

Trendspaning Paris

Mässa: Maison & Object, Sept 2007, Paris
Designshopping: Paris
Från: Carolin

1. Jag Älskar Zara Home i Paris. Bra priser o bra design.
2. I Danmnark har det länge varit modernt med ”shabby chick” men det börjar sprida sig till Sverige också har jag märkt. Danskarna själva börjar bli trött på den i alla fall designerna. Vi såg att detta tema på mässan smittat av sig på barnavdelningen, vitt o gammalt, stickat och virkat. Gulligt tyckte jag som svensk. Så shabby chick är en stor trend.
3. En en av de stora hallarna var det kolonialstil eller ethno chick eller vad vi ska kalla det. Lyxigt med stora läder soffor a la Engelskt. Troféer på väggarna som buffelhornen vi såg i Houston. Skelett av olika djur. Skinn på golven. Fossiler. Elfenben. Uppstoppade djur. Brun, beige, råvitt. E du med?
4. I foajen på mässan med det allra trendigaste var så klart fokus på miljön med återvinningsmaterial.Nordiskt med filt, ljust finnér, filtlampor. Naturmaterial. Pappkartonger som möbler o väggar. Återvinna gamla stolar = laga dem om sittplattan gått sönder ersätt den med en plexiskiva. Såg ett coolt mobilsmycke med en liten växt inuti från KATSHU. Kolla här.
5. I den trendiga avdelningen också en flört med 80-talet. Du vet gul, turkos, pastellrosa men de var alla lite skitiga... eller lite grått i dem.

Trendspaning Stockholm

Mässa: Formex, Sept 2007, Stockholm
Från: Anna

Cholkladdoft, kaffekoppar och disco.
Det marks att vi törstar efter det ombonade. Nu ska det vara mycket av allt. Stora ljusstakar, mycket textil och starka färger. Det får inte bli tråkigt! Trenderna för I host är fortfarande svarta och guld, metallskimmer och lyx blandat med starka färger och humor. Glöm de stela miljöerna, nu ska vi kunna krypa ner i sofforna med mycket kuddar och dricka kaffe ur kaffekopp är påväg tillbaka.

Keywords: textil, sammet, 30-tal, högmysfaktor, överdrivna proportioner, surrealism, hologram, disco, kristaller och pärlor.